Απαιτούνται άμεσες και δραστικές λύσεις για την στήριξη των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σίγουρα την κοινωνική ομάδα εκείνη που πλήρωσε δυσανάλογο βάρος στην δύσκολη περίοδο των μνημονίων. Οι ίδιοι συνταξιούχοι βομβαρδίζονται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης και τους υπουργούς της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, όμως, βλέπουν πάρα πολύ το πορτοφόλι τους να αδειάζει στις 20 μέρες του κάθε μήνα και να μην μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι συνταξιούχοι την προηγούμενη δεκαετία έχασαν πολλά από τα δικαιώματα τους και είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται δραστικά. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αλλάζει με ευχολόγια και ωραία δελτία τύπου από τους κυβερνητικούς υπουργούς, αλλά απαιτεί άμεσα δραστικά μέτρα.

Αρχικά, στην σημερινή Ελλάδα της ακραίας ακρίβειας και του πληθωρισμού γίνεται επιτακτική ανάγκη για επαναφορά του μόνιμου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες συνταξιούχους.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Στη συνέχεια, μπορεί η φορολογική εισφορά αυτή να καταργήθηκε, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του Ν. 3863/10 παραμένει στο ύψος της. Όλο αυτό το διάστημα ακούγονταν πολλά: για μείωση της εισφοράς, για κράτηση όχι στο ολικό ποσό, αλλά μόνο στα ποσά που περιλαμβάνει η κράτηση, για επιβολή κόφτη και τώρα τελευταίο και το οποίο είναι τελικό, να γίνεται αύξηση του ποσού, με την αύξηση του ποσού της σύνταξης που δίνεται κάθε χρόνο. Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει το μεγάλο πρόβλημα που 320.000 συνταξιούχοι θα έχουν την καταβολή της εισφοράς αυτής και θα εμποδίζει να πάρουν αύξηση. Το ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο από την παρουσίαση της εισφοράς και από την κύρια και επικουρική να είναι γύρω στα 500 εκ. ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη πως το 2012 με τον Ν. 4093/2012 καταργήθηκαν τα δώρα και τα επιδόματα. Η περικοπή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ε.Τ.Ε. Η κυβέρνηση, όμως, δεν χορήγησε ούτε τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016.

Η προσωπική διαφορά

Τέλος, με τον Ν. 4387/2016 αλλά και τον Ν. 4670/2020, επανυπολογίστηκαν όλες οι συντάξεις που είχαν απονεμηθεί έως 13-05-2016. Η διαφορά του παλαιού υπολογισμού και του νέου υπολογισμού του Ν. 4387/16, διακρίθηκε και προς την καταβολή της ως προσωπική διαφορά. Ενώ από το 2018 η χώρα έχει εξέλθει της μνημονιακής επιτήρησης και, όπως αναφέρεται, είναι έτοιμη να αναστήσει την επενδυτική βαθμίδα, η προσωπική διαφορά διατηρείται με αποτέλεσμα περίπου 950.000 συνταξιούχοι να μην έχουν δει έως σήμερα την παραμικρή αύξηση.

Η πρακτική αυτή του ελληνικού κράτους είναι παράνομη, καθώς συγκρίνει τις νέες επανυπολογισμένες συντάξεις με τις καταβαλλόμενες συντάξεις πριν τον Ν. 4387/16, συνυπολογίζοντας τις περικοπές των νόμων 4093/2012 και 4051/2012, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣΤΕ. Το αποτέλεσμα είναι η προσωπική διαφορά να υπολογίζεται λανθασμένα, σε βάρος όλων αυτών των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων διαίρει τους συνταξιούχους σε διαφορετικές ταχύτητες.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα