Αναδρομικά-Ζωντανό το 11μηνο για δώρα-επιδόματα

Αναδρομικά από δώρα-επιδόματα, μειώσεις επικουρικών συντάξεων διεκδικούν 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει μαζικά. Αφορούν τους συνταξιούχους πριν από το Μάιο του 2016.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συζήτησε, χθες 17/04/2024 Τετάρτη, το ζήτημα συνταγματικότητας για τις περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων για το 11μηνο 11/06/2015 έως 11/05/2016 στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, το πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν εάν όντως υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστηρίου να εξετάσει το ζήτημα και εάν υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις για το θέμα μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος επικρατείας, Ειρήνη Σταυρουλάκη, έθεσε ζήτημα απαράδεκτου ως προς την εισαγωγή της υπόθεσης στο δικαστήριο, αναφέροντας ουσιαστικά στην εισήγηση της πως κάθε δικαστήριο επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Κατά την εισηγήτρια, θα πρέπει να ερευνηθεί αν το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης, όμοιος με εκείνους για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ, και αν επομένως τίθεται στις δύο αποφάσεις (ΣτΕ και ΑΠ) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφάλισης στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθές με αυτές ζήτημα.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη των δικηγόρων των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος που σημείωσαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών.

Ο συνήγορος της Τράπεζας όπως και του ΕΦΚΑ που έκαναν παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ο Άρειος Πάγος, έκρινε τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με αυτές του ΣΤΕ και υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου και πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Στην Δίκη παρενέβει και εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, ο οποίος αποφάνθηκε ότι «οι συντάξεις είναι επαρκέστατες» .

Σύμφωνα με τον Νομικό Σύμβουλο της ΑΓΣΣΕ, Βασιλική Νικολέτα, ο οποίος συμμετείχε στη δίκη, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από 3-4 μήνες.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Εφόσον η εισήγηση αυτή γίνει αποδεκτή, τότε το ΑΕΔ δεν θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, αλλά θα λήξει το θέμα. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα αναδρομικά τους στα δικαστήρια.

Οι μόνοι χαμένοι σε όλη την κατάσταση για άλλη μια φορά παραμένουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παραμένουν θεατές σε ένα ζήτημα πάνω στο οποίο βασίζεται η ίδια τους η επιβίωση, καθώς το μοναδικό τους εισόδημα αποτελεί η σύνταξη τους, ειδικά σε με μια περίοδο ακρίβειας και πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δώρα, οι συνταξιούχοι δέχονται κρατήσεις στο σύνολο του εργασιακού τους βίου και το σύνολο των συντάξεων μαζί με τα τρία δώρα αποτελούν περιουσιακό τους δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Κατά την άποψη μας δεν δύναται να υπάρχει άλλη λύση από την επιστροφή με πολιτική απόφαση των δώρων σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Οι συνταξιούχοι για τις εν λόγω παροχές έχουν καταβάλει εισφορές ώστε να έχουν εισοδήματα όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος του γήρατος και δεν είναι δυνατό αν αυτού να μένουν απροστάτευτοι έρμαια της ακρίβειας μη μπορώντας να εξασφαλίσουν  ούτε τα προς τα ζην.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα