Έρχεται μίνι ασφαλιστικό

Νέο μίνι ασφαλιστικό ετοιμάζεται στο Υπουργείο Εργασίας με στόχο να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Οι ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο Νέο Νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1) Διακανονισμός για περικοπές που έγιναν στις συντάξεις χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία ο χήρος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη. Ένα από τα σενάρια είναι να κουρευτούν οι αναδρομικές μειώσεις κατά 50% ή και ως 80% εφόσον η υπόλοιπη περικοπή πληρωθεί εφάπαξ.

2) Μειώσεις στις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από 1400 € και σε επικουρικές πάνω από τα 300 €. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια στις κύριες συντάξεις θα προκύψουν άμεσες αυξήσεις ως 50 € το μήνα, ενώ στις επικουρικές  είναι πολύ πιθανό η εισφορά να καταργηθεί.

3) Διορθώσεις στην απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία, ώστε η ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους, να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

4) Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ όσον αφορά τα επιδόματα κύησης και λοχείας, καθώς και τα έξοδα κηδείας. Στα επιδόματα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ στα έξοδα κηδείας ένα ταμείο (το πρώην ΗΣΑΠ) δίνει 7.104€ που είναι και το υψηλότερο του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Νέος Κανονισμός θα έχει τα ίδια ποσά για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Οι παροχές που καταβάλλονται τη μέρα είναι πολλών ταχυτήτων και με το νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν, και κάποιες θα αυξηθούν, διευκολύνοντας και τον ΕΦΚΑ.

5) Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών χρεών από παλαιότερες εισφορές.

Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιληφθούν και οι αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του δείκτη μισθών από το 2025 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών και τον υπολογισμό νέων ανταποδοτικών συντάξεων.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα