Εκλογές 2023: Έξι ζητήματα αιχμής θάφτηκαν στον δρόμο προς τις κάλπες

Κάπως έτσι, η δίμηνη προεκλογική συζήτηση των κομμάτων δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Σοβαρά, διορθωτικά οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα που δεν αναφέρονται καν. Η κουβέντα για την επόμενη μέρα παραμένει υπερβολικά ασταθής.

1) Εθνικά: Σκοτάδι για το Αιγαίο.

Υπάρχει ο φόβος για επώδυνες «Πρέσπες του Αιγαίου». Πως τοποθετούνται η Ν.Δ.  και τα δύο κόμματα εξουσίας; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις και οι κόκκινες γραμμές τους; Άγνωστες.

2) Ακρίβεια: Κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Το μεγάλο πρόβλημα κάθε νοικοκυριού την τελευταία δεκαετία είναι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια. Κανένα κόμμα εξουσίας δεν παρέθεσε ένα πλήρες σχέδιο για το πως θα χτίσει ισχυρό και πλήρως στελεχωμένο μηχανισμό για σοβαρούς ελέγχους στην αγορά.

3) Δημογραφικό: Αδιαφορία για μια κοινωνία που γερνά.

Το στεγαστικό πρόγραμμα για 137.000 νέους εξελίσσεται σε φιάσκο λόγω της εκτόξευσης στις τιμές των ακινήτων.

4) Ασφάλεια: Ποιος πόλεμος στο έγκλημα;

Μέρα μεσημέρι πέφτουν πυροβολισμοί στους δρόμους και στις καφετέριες. Οι ληστείες σε σπίτια συνεχίζονται με το ίδιο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.

5) Οικονομικό μοντέλο: Χώρα Real Estate για ξένους και ανισοτήτων για ιθαγενείς.

Το μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορά πλέον σχεδόν αποκλειστικά μια real estate αγορά. Τι σκοπεύουν να κάνουν τα κόμματα γι αυτό; Άγνωστο. Από την άλλη ο πλούτος συσσωρεύεται από μια ολοένα μικρότερη μειοψηφία από την εκμετάλλευση της ανόδου των τιμών.

6) Υγεία: Κανένα μάθημα από την πανδημία.

Ο Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το πρότζεκτ «νέο ΕΣΥ». Όλα τα κόμματα υπόσχονται χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα η ευκαιρία χάθηκε στην πανδημία. Διοχετεύονται 10 δις σε απευθείας ανάθεση.

7) Δημοσιονομικά: Ξυπόλητοι και νέο «λουρί» από κομισιόν.

Ανακοίνωσε πως το 2024 θα περιοριστούν οι δαπάνες των κρατών-μελών. Η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ξανά προ των πυλών. Τα δημοσιονομικά παραμένουν εκτός προεκλογικής ατζέντας, επί ΝΔ το χρέος εκτινάχτηκε κατά 60 δις. Τα κόμματα εξουσίας συμπεριφέρονται σα να είναι δεκαετίες πίσω ο εφιάλτης και σα να μην υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι το 2060.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας –  Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Διαβάστε και αλλά άρθρα