Για μια ακόμη φορά έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αν όχι άμεσα, από το 2027 και μετά.
Έχει όμως νόημα μια τέτοια συζήτηση όταν είναι γνωστό ότι προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία μετά την μεγάλη αύξηση που έγινε στα όρια αυτά από το 2010 και μετά.
Έχουν υπολογίσει στην κυβέρνηση ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους σημερινούς εργαζομένους και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην αγορά εργασίας.
Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας υπήρχαν ευνοϊκά ηλικιακά όρια για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων. Όλα αυτά άλλαξαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με τρόπο βίαιο σε πολλές περιπτώσεις.
Σήμερα τα γενικά όρια συνταξιοδότησης είναι στο 67ο έτος για την μεγάλη πλειοψηφία και παραμένει το 62ο έτος για εργαζομένους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για μειωμένες συντάξεις και για όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει επί του παρόντος τουλάχιστον, θεσμοθετήσει υψηλότερα ηλικιακά όρια.
Κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2010 με τις οποίες προβλέπεται η σύνδεση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Εκείνοι όμως που ξεχνούν ότι το 2010 όταν έγινε η ρύθμιση με το Ν. 3863 προέβλεπε την πιθανή αύξηση από 01/01/2021, με αφετηρία το 65ο και 60ο έτος ηλικίας. Επομένως, η διαμόρφωση των ηλικιακών ορίων από 67 και 62 αντίστοιχα θα ήταν οπωσδήποτε μετά το 2031.
Ωστόσο, με το Νόμο 4093/2012 έγινε η αύξηση ήδη στα 67 και 62 οπότε εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους είχε θεσμοθετηθεί η σύνδεση με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου επιβίωσης.
Δεν είναι δίκαιο να επαναληφθεί το φαινόμενο όπου κάποιος φθάνει στην πηγή για να πιει νερό και η πηγή συνεχώς απομακρύνεται.
Και αν κάποια θέματα που πρέπει να συζητηθούν σε ότι αφορά το ασφαλιστικό είναι άλλα, και όχι πλέον τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Είναι το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.
Είναι τελικά όλες εκείνες οι επιλογές που θα επαναφέρουν στη συνείδηση των πολιτών και ειδικότερα των νέων ένα κλίμα ασφαλείας και εμπιστοσύνης για το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας.
Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης