Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Πριν ξεκινήσω να γράφω αυτό το κείμενο αποφάσισα πρώτα να διαβάσω αρθρογράφους πολλών εφημερίδων. Να διαβάσω από του ειδικούς την κριτική τους σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν ούτε τους συνταξιούχους, ούτε τους ανθρώπους της εργασίας.

Στη φετινή ΔΕΘ βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Ένα κλίμα που παραμένει πολύ βαρύ μετά της ευρωεκλογές, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  στον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να έχει πείσει την κοινωνία ότι όλα πάνε καλά.

Κι αυτό επειδή οι καθιερωμένες παροχές εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να προκαλέσουν αυτό που λέμε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Ενδεικτικά οι αυξήσεις στις συντάξεις 2,2-2,5% δεν καλύπτουν την αγοραστική δύναμη που έχουν χάσει οι συνταξιούχοι με την πληθωριστική κρίση, ενώ ο πληθωρισμός όπως φαίνεται κινήθηκε πάνω από το 2,5%. Οι συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο ακόμα για χρόνια. Ειδικά όταν λίγα 24ώρα αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 0,3% μεγαλύτερος από τον Ιούλιο.

Το πρόβλημα με το επικοινωνιακό σύστημα των παροχών, είναι ότι ο πολίτης μπορεί εύκολα να ανακαλύψει την αλήθεια. Το να μειώνονται λοιπόν τα αγαθά που μπορείς να αγοράσεις με τον μισθό σου, προκαλεί δυσαρέσκεια. Το να σου λέει όμως η κυβέρνηση ότι αυξάνονται, ενώ στην πραγματικότητα αυτά μειώνονται, προκαλεί θυμό.

Και φυσικά θα πρέπει να πούμε, ότι δεν δόθηκε καμία απολύτως λύσε σε μια σειρά από αιτήματα που έχουν οι συνταξιούχοι, όπως για παράδειγμα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την λύση στο πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας, όπως και την επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Το νέο ασφαλιστικό που θα έλυνε σειρά ζητημάτων, παραπέμπεται στις καλένδες. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δώρα κύριων συντάξεων, ούτε κουβέντα. Αναμφίβολα τα επιδόματα που θα δοθούν στο τέλος του χρόνου είναι μια μικρή ανάσα, όμως μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, οι πολίτες πλέον απαιτούν για μόνιμα μέτρα και όχι επιδοματικού χαρακτήρα.

Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Η κυβερνητική αναλγησία με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού της χώρας, φέρνει ακόμα δυσκολότερες μέρες για το 2025 για τους 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Μόνο ενωμένοι όμως θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την σκληρή κυβερνητική πολιτική που μας φτωχοποιεί χρόνο με τον χρόνο.

Μπερμπεργιάννης Δημ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα