Αυξάνονται τα όρια Ηλικίας!!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ελεύθερου τύπου, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι άμεση, θα αφορά άνδρες και γυναίκες και θα γίνει είτε μέσω της κατάργησης της δυνατότητας εξαγοράς των πλασματικών χρόνων είτε μέσω της μείωσης των χρόνων εξαγοράς.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν σήμερα μέχρι επτά (7) χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, και μέχρι δώδεκα (12) χρόνια στον δημόσιο τομέα. Η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών χρόνων για θεμελίωση ή προσαύξηση της σύνταξης ήταν ανέκαθεν στόχος των δανειστών της χώρας κυρίως του ΔΝΤ.

Με την εξαγορά των πλασματικών χρόνων (έτη σπουδών, στρατού, τέκνων κ.α.), αλλά και η δωρεάν αναγνώριση (χρόνος κύησης, λοχείας, επιδοτούμενη ανεργία, επιδοτούμενη ασθένεια) που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα πολλοί ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη. Μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εξαγορά πλασματικών χρόνων για αύξηση του ύψους της σύνταξης.

Τώρα με την κατάργηση του θεσμού της εξαγοράς ή την μείωση των χρόνων για εξαγορά θα έχουμε άμεση και μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς επίσης και μεγάλη μείωση των συντάξεων.

Αν τελικά υλοποιηθεί αυτή η αντικοινωνική παρέμβαση  από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι χαμένες θα είναι οι γυναίκες που έχουν την δυνατότητα μέχρι σήμερα να αναγνωρίσουν χωρίς εξαγορά (δωρεάν) ολόκληρο το χρόνο κύησης-λοχείας, αλλά και τον χρόνο ανεργίας και ασθενείας (μέχρι ένα έτος).

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προωθήσει το αντικοινωνικό της σχέδιο σε βάρος των ασφαλισμένων κυρίως γυναικών.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

 

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα