Η ακρίβεια το κορυφαίο πρόβλημα

Το κορυφαίο πρόβλημα που απασχολεί τους συνταξιούχους και όλο τον λαό είναι η συνεχιζόμενη ακρίβεια, είτε στα είδη κατανάλωσης, είτε στην ενέργεια. Αυτό οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά να μην τα καταφέρνουν ή να τα φέρνουν πάρα πολύ δύσκολα. Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν κοντά στο κλείσιμο, κάτι που θα οδηγήσει σε μια άνοδο της ανεργίας.

Η κυβέρνηση σ’ αυτό το διάστημα έχει πάρει κάποια μέτρα, χωρίς όμως ουσιαστική λύση του προβλήματος. Ας πάρουμε το παράδειγμα του καλαθιού του νοικοκυριού. Είναι ένα μέτρο που δοκιμάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μην κρυβόμαστε όμως. Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρο που αφήνει την πρωτοβουλία στους ιδιοκτήτες super market να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω και των συνθηκών, τα κέρδη τους έσπασαν κάθε ρεκόρ. Παρά τη θέσπιση του μέτρου αυτού, οι τιμές στα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 30%, στα κρέατα 25%, στα καθαριστικά σπιτιού 19%. Παράλληλα δεν έχει μειωθεί η πραγματική ποσότητα σε πάρα πολλά είδη προϊόντων.

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται από ολόκληρη την κοινωνία είναι ένα. Πρόκειται για μέτρα που χτυπάνε τις ρίζες των ανατιμήσεων και της ακρίβειας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να γίνει μείωση των φόρων κατανάλωσης των καυσίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωση, την καθιέρωση πλαφόν στις τιμές της λιανικής, επαναφορά του ΕΚΑΕ και μια σειρά άλλων μέτρων. Για να μπορέσει να ανακουφιστεί η μεγάλη μερίδα του λαού.

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα