Χατζηδάκης και Μητσοτάκης εξαπατούν τους συνταξιούχους. 910.000 δικαιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Αρ. Πρωτ. 1327, Θεσσαλονίκη 19/12/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χατζηδάκης και Μητσοτάκης εξαπατούν τους συνταξιούχους

910.000 δικαιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις

 

Ότι οι συνταξιούχοι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες μας το υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία. Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, με την επίκληση της κρίσης και των μνημονίων, έχουν περικόψει ποσά άνω των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια εκλάπησαν α) 3,3 δισεκατομμύρια της 13ης σύνταξης την οποία και καταργήσατε με τον νόμο 4670/2020 β) στην νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν υπολογίσατε και δεν καταβάλλατε ως οφείλατε 2,5 δισεκατομμύρια που θα έπρεπε να επιστρέψετε για τα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή από σύνολο οφειλόμενων 5,8 δις ευρώ μας δίνετε κύριε Μητσοτάκη 2,2 δις για δήθεν παροχές σας.

Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση, ξεπέρασε κάθε όριο στην προπαγάνδα και την επικοινωνιακή φανφάρα. Εκμεταλλεύτηκε την ανέχεια χιλιάδων συνταξιούχων καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες για σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους και στο εισόδημά τους. Τώρα όμως παραμονή της εφαρμογής των μέτρων «ανακούφισης» το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται ότι το 1/3 των συνταξιούχων δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Χόρτασαν οι συνταξιούχοι ελπίδα. Ενώ τους γεμίσατε με όνειρα τώρα 910.073 εξ αυτών με βάσει τις δικές σας εκτιμήσεις θα μείνουν εκτός της διαδικασίας αυξήσεων.

Αλήθεια το 35% των συνταξιούχων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας; Δεν αγωνίζονται να καταφέρουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα για την διαβίωσή τους; Δεν κάνουν οικονομίες για να ζεσταθούν, να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος ή τα φάρμακά τους;

Κύριοι, οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες, ούτε δέχονται την κοροϊδία σας.

Ο λόγος για την εξαίρεση αυτής της μερίδας των συνταξιούχων από την αύξηση του 7,75% είναι η ύπαρξη της προσωπικής διαφοράς, η οποία προήλθε από τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων δυνάμει του νόμου 4387/16 και με έναρξη εφαρμογής την 1/1/2019.

Ο κύριος Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που δεσμευόταν πριν τις εκλογές για την κατάργηση του Ν. 4387. Ο ίδιος είναι όμως, που ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τον εφαρμόζει μέχρι κεραίας. Έτσι οι ανωτέρω συνταξιούχοι θα κληθούν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα με ψέματα, υποσχέσεις και πιθανές αυξήσεις ψίχουλα.

Έρχεται λοιπόν το υπουργείο εργασίας, και μας ενημερώνει ότι θα δώσει και άλλες αυξήσεις. Ας τις δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Α) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ

Αρχικά να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για αύξηση, αλλά επίδομα που θα δοθεί εφάπαξ τον Δεκέμβριο. Θα το πάρουν 1.206.624 δικαιούχοι. Είναι αυτοί τυχεροί;, ενώ ζουν με 800 ευρώ σύνταξη κύρια και επικουρική;

Β) Αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης

Η εν λόγω αύξηση έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον ΕΦΚΑ ότι κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ. Φέτος μάλιστα θα δοθεί και η 4η δόση αυτής.

Γ) Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Εδώ πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας. Επί μήνες τα κυβερνητικά παπαγαλάκια επιμένουν να αναφέρονται στην συγκεκριμένη αύξηση αποφεύγοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για την κατάργηση μόνον της φορολογικής κράτησης που είχε επιβληθεί σε εισοδήματα και συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα. Η κατάργησή της, θα επιφέρει τρομακτικές αυξήσεις από 1 έως και 6 ευρώ το μήνα στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 1.500 ευρώ. Η απόλυτη ντροπή των αυξήσεων!!!!

Θα προτιμούσαμε κύριε να γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας που είναι:

  1. Οριζόντια αύξηση σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
  2. Να επανέλθει το ΕΚΑΣ ως μέτρο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων
  3. Επαναφορά τη 13ης σύνταξης και αναδρομικά από το 2020.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, οι συνταξιούχοι δεν εξαγοράζονται. Θέλουν τίμιες λύσεις στα προβλήματά τους. Ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό και θα τα πάρουν. Με τον δικό τους τρόπο. Όλα στην ώρα τους…

Για το Δ.Σ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα