Απόφαση ΣΤΕ αναδρομικών για δώρα και μειώσεις κύριων συντάξεων. Τέλος τα ψέματα…

Το ΣΤΕ αποφάσισε αναδρομικά εμπαιγμός για τους Συνταξιούχους. Αναδρομικά για όλες τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αναγνώρισε με σειρά αποφάσεών της η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας που εξέδωσε τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις της ,κρίνοντας αμετάκλητα το όλο θέμα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας στην οποία προήδρευσε η επίτιμος πλέον πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ειρήνη Σάρπ, αναγνώρισε το δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, για χρονικό διάστημα 11 μηνών. Από 11 Ιουνίου 2015 έως 15 Μαΐου 2016. Όλοι οι συνταξιούχοι όπως ρητά αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις ανεξάρτητα δηλαδή από το εάν είχαν διεκδικήσει δικαστικά αναδρομικά, θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεών τους για τους 11 μήνες, χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και πληρώσαμε φόρο έως και 38%. Η καταβολή των αναδρομικών έγινε σε όλους. Αντίθετα για τις μειώσεις της επικουρικής σύνταξης και το επίδομα δώρων κύριας και επικουρικής σύνταξης θα πάρουν αναδρομικά μόνον όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως το τέλος Ιουλίου 2020 και μάλιστα για το ίδιο 11μηνο, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.
Ενδεικτική είναι η παράθεση αποσπάσματος της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ. Με τα δεδομένα αυτά το δικαστήριο έκρινε ότι οι επίδικες διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4714/2020με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση ποσών που αντιστοιχούν μόνον σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι την δημοσίευση του ως άνω Νόμου δηλαδή μέχρι 31/7/2020, αφορώσης ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αναγόμενο στο παρελθόν δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και για τον λόγο αυτό δεν θίγουν το πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπής διαβίωσης των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα το οποίο ως εκ φύσεώς του δεν απαιτείτε να συνοδεύετε από ειδική επιστημονική μελέτη. Μετά την έκδοση των αποφάσεων 1403/7- 2022 το θέμα των αναδρομικών είναι αμετάκλητο και τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα να αποτυπώσουν σε αριθμούς τα αναδρομικά που πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι. Ο λόγος γίνεται για τους συνταξιούχους του ιδιωτικοί τομέα, γιατί για αυτούς έκρινε το ΣΤΕ. Ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου σχετική αρμοδιότητα έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο
Είχε το θράσος η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την λέξη αποσβένοντας για ποσά τα οποία δεν επέστρεψε στους συνταξιούχους. Δεν επέστρεψε με τον συγκεκριμένο νόμο 4714/2020 άρθρο 114, περικοπές στην επικουρική των ίδιων νόμων καθώς και τα δώρα στις κύριες και επικουρικές, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 2015 του ΣΤΕ. Στέρησε όμως το δημοκρατικό δικαίωμα των συνταξιούχων να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα τα οποία έχασαν. Επί αυτής της διάταξης κλήθηκε να απαντήσει το ΣΤΕ. Από το ΣΤΕ ζητήσαμε την νομική του άποψη και να αποφανθεί αν η συγκεκριμένη διάταξη ήταν συνταγματική ή αντισυνταγματική και όχι να απαντά για άλλη μια φορά για < έκτακτες ανάγκες > δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Η θέση του Σωματείου από το 2015 έως και σήμερα ήταν σταθερή και υποστήριζε πάντα τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων ώστε να επανέλθουν οι συντάξεις τους πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Τα μέλη του Σωματείου που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιώνονται για τον συγκεκριμένο δικαστικό αγώνα, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλοι.
Ηθικό χρέος του κυρίου Μητσοτάκη είναι να αποζημιωθούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης, για περικοπές επικουρικής και μάλιστα αφορολόγητα.
ΤΟ Δ/Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα