Οι θεσμοί γνώριζαν για τις συντάξεις χηρείας από το 2016

1. Οι θεσμοί γνώριζαν ήδη από το 2016 για την εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τότε και αφορούσε την λήψη δεύτερης εθνικής σύνταξης. Είχαν αποδεχθεί την διαδικασία όπως όριζε τότε ο νόμος Κατρούγκαλου και είχαν θεωρήσει ότι αποδίδετε ορθά το περιεχόμενό του. Άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος πεντέμισι χρόνια μετά , να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ και με νέα εγκύκλιο του υφυπουργού Τσακλογλου, να αλλάξει τα δεδομένα και να προκαλέσει περικοπές στις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας και διπλές συντάξεις. Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και αποτελεί την πλέον τρανταχτή απόδειξη ότι η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας. Μετά την κοινωνική κατακραυγή αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Η μείωση των 268 ευρώ αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους τις χήρες τους αναπήρους και είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του Ν. 4387/16 όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλογλου. Πρόκειται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πρέπει να επισημανθεί ότι η αρχική εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης Σύριζα μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επι δυόμιση χρόνια. Την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές. Επιπλέον από την εγκύκλιο Τσακλογλου επηρεάζονται δυσμενώς και οι πρό του 2016 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική . διαφορά.

2.  ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝΔίνεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων για να υπολογιστούν σε προγενέστερα έτη, για την δυνατότητα αποχώρισης γρηγορότερα. Από 1- 1- 2022 για αποχώρηση από την υπηρεσία σε όσους έχουν το πρώτο ένσημο πριν το 1993 είναι, 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης και 67 ετών με 15 τουλάχιστον ετη ασφάλισης. Το ποσόν εξαγοράς για κάθε μήνα είναι το 20% των αποδοχών του ασφαλισμένου, κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν την επιβολή του αιτήματος ή ταυτόχρονα. Το συνολικό ποσό της εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογά με τους μήνες εξαγοράς που θέλει ο ενδιαφερόμενος. Αν καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς, 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη.

3. Μόνιμη επαναφορά δώρων, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  Αρ. Απόφασης 8898/2021 ΜΠΕΡΜΠΕΡΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μέλος του Δ/Σ Μακεδονίας- Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα